Akvaario kotiin

Kaunis akvaario huoneessa luo viihtyvyyttä ja mielenkiintoa. Akvaariota valitessa kannattaa harkita sille oikeaa kokoa sekä paikkaa, missä sen huolto olisi helppoa. Ikkunan lähelle asetettu akvaario vihertyy nopeasti ja tarvitsee puhdistusta usein. Arvaarion saa hyvin näyttäväksi valoin ja kasvein koristelemalla. Pumput tehostavat vedenkiertoa ja luovat mukavan solisevan äänen ympäristöönsä.

Akvaarioon hankitaan useimmiten myös kaloja! Lue niistä ennen kalojen ostamista, sillä eri kalalajien tarpeet ja viihtyvyys vaihtelevat huomattavasti. Akvaariota ei pidä täyttää kaloilla, sillä kuten kaikki muutkin eläimet, ne nauttivat runsaasta tilasta.

Toimiva akvaario on siis kaunis, mutta kalojen pitoon sisältyy muutakin iloa. Niiden seurailu akvaariossa on mielenkiintoista ja rauhoittavaa. Kaloista ei aiheudu haittoja asunnolle, sillä ne eivät ravistele karvojaan matoillesi eivätkä pure tai kynsi kotisi irtaimistoa. Vesivahingot on otettava huomioon sijaintia miettiessä.

Jotkut kalat elävät parvissa, jotkut yksinään tai muutaman yksilön seurassa. Eräät kalalajit ovat agressiivisia ja saattavat syödä toisia kaloja. Vältä tällainen vahinko lukemalla aiheesta tarpeeksi jo ennen kalojen hankkimista. Kerromme eri kalalajeista lisää luvussa Suositut akvaariokalat.

Akvaariolla ja sen hoidolla on omat kustannuksensa. Ellet aseta tankkiin asianomaista suodatinta, joudut puhdistamaan sitä usein. Hommaan kuuluu veden vaihto silloin tällöin, joka vie noin tunnin tai kauemmin, jos sinulla on suuri akvaario. Akvaarion puhtaus on tärkeää, jotta kalasi pysyisivät terveinä ja pirteinä – näin nautit harrastuksestasi parhaiten.