Käsityöt harrastuksena

Käsityöt kuuluvat perinteisesti pohjoiseurooppalaiseen kulttuuriin. Pitkä ja pimeä talvi on otollinen aika pakerrella käsitöitä kotona.

Tekstiilien valmistaminen on aina ollut suosittua ajanviettoa. Samalla on syntynyt uusia vaatteita ja sisustustekstiilejä. Kutominen, neulominen, virkkaaminen, kirjonta ja ompelu… näihin harrastuksiin löytyy runsaasti kirjoja ja nettineuvontaa – myös seuroja, kerhoja ja kursseja. Perinteisiä aiheita muokataan nykyelämään sopivaksi, minkä tuloksena on uusia, viehättäviä tekstiileitä.

Paperi sopii käsin valmistettuihin kortteihin ja koristeisiin. Voit oppia itse tekemään paperia ja jopa käsinsidottuja kirjoja. Paperimassaa voi muotoilla tai paperikuvilla ja lakalla voit päällystää esineitä, jopa huonekaluja: lahja-ideoista ei ole pulaa!

Puutyöt vaativat teräviä työkaluja ja mieluiten myös erillisen verstaan. Puuta voi vuolla, hioa, sorvata, liimata, porata, maalata, polttaa, kaivertaa… perinteisesti miehet näyttivät taitojaan tekemälla puisia esineitä morsiamelleen. Puupitsillä koristellut kodit ovat yhä yksilöllisen kauniita.

Lasityöt käsittäävät joko maalausta tai lasinpalojen yhdistämistä lyijyllä. Ideoita lasitöihin on perinteisesti kirkkojen ikkunoissa, ja harrastelijat valmistavat monesti lampunvarjostimia. Lasi ja valo sopivat kauniisti yhteen.

Mosaiikkitaide perustuu samaan paloistatekemisen ideaan. Usein materiaaliksi sopivat kivet tai harrastukseen tarkoitetut mosaiikkipalat. Käytännössä mikä vain materiaali voi muodostaa mosaiikin tai sen tapaisen kollaasin eri materiaaleista. Tuloksena syntyvät upeat taidetyöt, kuten taulut ja muut taide-esineet. Mosaiikilla voi päällystää vanhaa materiaalia, tai sitä voi myös toteuttaa puutarhassa kivillä tai puunpalasilla.

Käsitöistä mainittakoon myös kakkujen koristeleminen. Harrastuksen suosio on kasvanut vuosi toisensa jälkeen ja tuloksia voi myöhemmin ihailla kahvipöydässä läheisten seurassa.