Lemmikkieläinharrastuksia

Jos tarjoat lemmikille kodin, mieti, mitä aktiviteettejä voit alkaa harrastamaan sen kanssa. Eläimille liikunta on osa kunnon ylläpitämistä sekä mielenterveyttä.

Kissoille ja koirille on näyttelyitä, joita varten ne on hyödyllistä kouluttaa sosiaalisiksi. Näyttelyeläin on rauhallinen ja luottavainen – ne ovat tottuneet vieraisiin ja käyttäytyvät ystävällisesti. Koiranäyttelyissä on tottelevaisuustesti sekä ketteryyskilpailuja, joihin koiraa on alettava kouluttamaan jo noin neljäkuukautisena.

Hevonen tarvitsee hoitajakseen luotettavan, rauhallisen ja mieluiten entuudestaan tutun henkilön. Näin suurikokoista eläintä ei pidä säikytellä eikä sen tarpeita ole hyvä jättää huomioimatta. Hevonen on laumaeläin, joten harrastukset muiden eläinten parissa ovat niille mieleen. Riippuen hevosen ominaisuuksista, siitä voi tulla erinomainen ratsastettava ja hyvällä treenauksella jopa esteratsastukseen sopiva. Hevosen koulutusta ajatellessa on paras hakea ammattilaisen ohjausta ja toimia siinä kiinteästi mukana.

Angorakani on rauhallinen pupueläin, jonka karvasta kehrätään lankaa. Angorakani sopii sisätilojen asukiksi, joka kannattaa viedä ulos vain kuivaan aikaan sellaisessa paikassa, jossa roskia tai likaa ei pääse tarttumaan sen pitkään karvaan. Kani suostuu mielellään kammattavaksi, jolloin villaa kerääntyy kampaan, mutta varsinaisesti villa tulee leikata asiantuntevasti joka kolmas kuukausi. Yksi kani tuottaa noin kilon villaa vuodessa, jos sen ruokinta on oikeanlaatuista ja kani asuu puhtaassa, viileässä suojassa. Kaneja kannattaa ottaa muutama, jotta niistä olisi seuraa toisilleen.

Angorakanin villaa voit harrastuksena oppia itse käsittelemään ja kehräämään siitä angoralankaa. Lanka sopii kutomiseen sekä neulomiseen. Kuitu on sileä ja kiiltävä, joten huopaaminen ei ehkä onnistu. Angorakanien villaa on kuitenkin alettu boikotoimaan vaateteollisuudessa sen tuotantoon liittyvien eettisten ongelmien vuoksi.